August 12, 2008 in Meditation

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ

’Ότι είμαστε είναι αποτέλεσμα των σκέψεων μας.’’ Βούδας

Η ικανότητα να σκεφτόμαστε είναι ανθρώπινο προνόμιο. Η ικανότητα αναλυτικής και συνθετικής σκέψης. Το μεγαλύτερο δυναμικό της ανθρώπινης ενέργειας είναι η δύναμη της σκέψης αλλά και ο τρόπος σκέψης. Στην ανθρώπινη φύση όμως βρίσκεται η άγνοια η οποία πολλές φορές μας αφήνει πέρα από την συνειδητοποίηση ότι έχουμε ένα τέτοιο εργαλείο μέσα μας, το οποίο μπορεί να μας βοηθήσει. Αυτό το εργαλείο μπορεί να μας χαλαρώσει και να μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ζωής καλύτερα, αλλά και να βοηθήσει στη θεραπεία διαφορών ασθενειών σε όλα τα επίπεδα.

Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν μάθει πώς να σκέφτονται η γενικά να σκέφτονται, πώς να ιεραρχούν τις σκέψεις τους και πώς να τις αξιολογούν, πολλές φορές συμβαίνει να μην έχουν καν δική τους σκέψη, ζώντας χρησιμοποιώντας τις σκέψεις άλλων. Για αυτό ο Γκαουτάμα Βούδας είπε: ότι δεν πρέπει να πιστεύουμε σε ότι ειπώθηκε, μόνο επειδή ειπώθηκε, ούτε στις παραδόσεις, επειδή κληροδοτηθήκαν από το παρελθόν, ούτε στις φήμες, ούτε σε κείμενα σοφών επειδή γράφτηκαν από σοφούς, ούτε σε φαντασίες που υποψιαζόμαστε ότι τις εμπνευστήκαμε κάτω από υποτιθέμενη πνευματική έμπνευση, ούτε σε συμπεράσματα που προέκυψαν από πρόχειρες παραδοχές που κάναμε, ούτε σε ότι φαίνεται να είναι αναλογικά αναγκαίο, ούτε σε ότι βασίζεται στην απλή αυθεντία των δασκάλων μας. Όμως οφείλουμε να πιστεύουμε εκείνο που επικυρώνεται από την συν-είδηση μας.’’

Με την ικανότητα του σκέπτεστε μπορούμε πιο εύκολα να ελέγξουμε τα συναισθήματα μας όπως για παράδειγμα το μισός, τον θυμό, την παρόρμηση, την απληστία, τη ζήλια και αλλά πολλά. Με αυτό τον τρόπο μπορεί να αναπτυχθεί μια ιεραρχία πάνω στο συναισθηματικό κόσμο. Έτσι ως συνέπια είναι και οι αντιδράσεις του, οποίες βασίζονται εξολοκλήρου στο συναισθηματικό και λογικό επίπεδο.

Σε όλα τα συστήματα εσωτερισμού – γιόγκα, εναλλακτική ιατρική, ταο, κτλ πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ύπαρξη έχει πολλαπλά σώματα, αρχίζοντας πάντα από το πιο ορατό και κοντινό στην αντίληψη μας το υλικό / φυσικό σώμα. Πέρα από αυτό υπάρχουν και άλλα μερικά από τα οποία είναι το αυρικό σώμα, το αιτιατό, το σώμα της συνείδησης, το αιθερικό και αστρικό σώμα, νοητικό σώμα. Μπορούμε να βρούμε πολλές ονομασίες για τα διάφορα σώματα. Το σώμα το οποίο ελέγχετε κυρίως από την ενέργεια της σκέψης εκπέμπει διαρκώς κύματα τα οποία μεταφέρονται και στα υπόλοιπα σώματα, όπως και αντίθετα, τα σώματα αλληλοεπηρεάζονται και συντονίζονται πάντα με την πιο έντονη εκπομπή ,κυμάτων από το ανάλογο σώμα. Με αυτό τον τρόπο επηρεάζονται όλα και έχουμε στο τέλος θετικά η αρνητικά αποτελέσματα πάνω στον άνθρωπο, όπως συναισθήματα, προβλήματα σωματικά, ενεργειακά η προβλήματα σκέψης. Πρέπει να πούμε ότι το σώμα το οποίο ελέγχετε από την σκέψη είναι ένα από τα πιο δυνατά και άμεσα, καθότι δίνει εντολές σε ολόκληρο το σώμα, όργανα κτλ. Έτσι ελέγχοντας αυτό το σώμα μπορούμε να έχουμε περισσότερο έλεγχο στους συντονισμούς του με τα άλλα σώματα. Η ουσία του φυσικού, συναισθηματικού και νοητικού σώματος δημιουργήθηκε από τις σκέψεις μας.

Για αυτό το λόγω ο άνθρωπος προκειμένου να ελέγξει τις σκέψεις του, πρέπει να μάθει να ηρεμεί ενεργητικά. Αυτή η κατάσταση προσδίδει διαύγεια πνεύματος και βοηθά έτσι στην σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, που με τι σειρά του επηρεάζει τη σκέψη. Για να μάθουμε πώς να σκεφτόμαστε πρέπει καθημερινά για 5 λεπτά να βυθιζόμαστε μέσα μας σε κατάσταση σιωπής και να διαλογιζόμαστε. Μέσω αυτής της διαλογιστικής κατάστασης μπορούμε ενεργητικά και εσωτερικά να ελέγξουμε το σώμα, τα συναισθήματα και το μυαλό, παρατηρώντας το παράλληλα. Υπάρχουν αμέτρητοι τρόπο διαλογισμού κυρίως από το σύστημα Ράντζα Γιόγκα, το οποίο πολύ σπάνια πλέων διδάσκετε στην δύση.

Η αρχαία σοφία λέει ότι όλα όσα υπάρχουν δημιουργήθηκαν από την σκέψη. Η σκέψη είναι κομμάτι ύλης η οποία παράγετε συνεχώς. Εάν δεν διοχετευτεί ανάλογα στην δημιουργικότητα, εργασία η παραγωγή έργου, τότε συγκεντρώνετε στο σώμα μας, τον εγκέφαλο δημιουργώντας ενεργειακές κύστες. Αυτό πρέπει κάθε άνθρωπος να αποφεύγει και να χαλαρώνει με διαφόρους τρόπους, έτσι ώστε να μην εμφανίζονται προβλήματα. Οι σκέψεις μας κτίζουν το μέλλον μας και τον κόσμο που ζούμε, τον τρόπο που ζούμε και την ποιότητα του. Είμαστε με αλλά λόγια υπεύθυνοι για τον κόσμο που δημιουργούμε μέσα μας.

Μαριλένα Σιαμμά – Εκπαιδεύτρια Γιόγκα και Τάντρα απο το περιοδικό PURPLE στηλή ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ 2008




You cannot copy content of this page