July 13, 2022 in Meditation, Science

ΧΡΥΣΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ 1.618033

Ένας μαγικός αριθμός που υπάρχει παντού: στο DNA μας, στα φυτά και τα ζώα, τις τέχνες και την ομορφιά.


Πολλοί αναρωτιόνται τι το μαγικό να έχει αυτός ο αριθμός. όπως και ο αριθμός π (3,141592) εκφράζει το πιο τέλειο γεωμετρικό σχήμα, τη σφαίρα, έτσι και ο αριθμός φ (1,618033) είναι κύριος ο αριθμός της ομορφιάς.


Ο μοναχός Πατσιόλι ονόμασε αυτό τον αριθμό ‘η θεια αναλογία’. Ένας χαρακτηρισμός που θα άρμοζε περισσότερο σε αλχημιστή η αποκρυφιστή αντί σε ένα μαθηματικό. Ενώ ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι τον απεκάλεσε ‘χρυσό αριθμό’. Ο γλύπτης Φειδίας δημιουργούσε τα έργα του με βάση αυτό τον αριθμό.


ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ
Το φ είναι ένας άρρητος αριθμός, δηλαδή αριθμός που δεν μπορούμε να εκφράσουμε ως κλάσμα δυο ακέραιων. Σήμερα για να υπολογίσουμε τον χρυσό αριθμό, αρκεί να χρησιμοποιήσουμε ένα υπολογιστή και να ακολουθήσουμε τις εξής απλές οδηγίες – πρώτα υπολογίζουμε την τετραγωνική ρίζα του 5. μετά προσθέτουμε 1 στο αποτέλεσμα και τέλος το διαιρούμε δια 2. με μαθηματικούς όρους χρυσός αριθμός είναι αυτός που αν του προσθέσουμε 1 θα μας δώσει το ίδιο αποτέλεσμα το οποίο θα έχουμε και αν τον υψώσουμε στο τετράγωνο. Με λίγα λόγια αν ο χρυσός αριθμός είναι το 4 θα έπρεπε να είχαμε το ίδιο αποτέλεσμα είτε κάναμε τον πολλαπλασιασμό είτε κάναμε την πρόσθεση 4 συν 1, που σε αυτή την περίπτωση όμως δεν ισχύει. στην πραγματικότητα υπάρχουν 2 χρυσοί αριθμοί, ένας θετικός και ένας αρνητικός αλλά ο θετικός έχει κλέψει τη δόξα!


Το μυστήριο με αυτό τον αριθμό είναι ότι τον συναντάμε στη φύση και κυρίως στην ανάπτυξη των φυτών και των όστρακων. Επίσης αυτός ο ρυθμός κρύβετε στις πιστωτικές κάρτες, στις αναλογίες του Παρθενώνα, ενός αρμονικού ανθρώπου του Βιτρούβιου έργο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Αυτός ο χρυσός αριθμός κυριαρχεί ακόμη και στον σύμπαν, Αν παρατηρήσουμε τον Κρόνο από τη Γη διακρίνουμε 2 έντονους δακτυλίους και ένα πιο αμυδρό. Στην περιοχή ανάμεσα των δυο δακτυλίων, εντοπίζουμε την χρυσή αναλογία.


Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που έδωσε και αυτή την ονομασία στον αριθμό – χρυσός αριθμός – αναζητούσε τη σχέση ανάμεσα στην ανατομία και τη φύση. Στον άνθρωπο του Βιτρούβιο το πηλίκο του ύψους του και της απόστασης ανάμεσα στον ομφαλό και την άκρη των δάκτυλων του χεριού του ισούται με το χρυσό αριθμό. Ακόμη και το πρόσωπο της Μόνα Λίζα είναι σχεδιασμένο βάση ενός χρυσού ορθογωνίου.


Ο Παρθενώνας είναι ένα δείγμα αρχιτεκτονικής που επίσης είναι φτιαγμένος με ένα χρυσό αριθμό. Πυραμίδες – πολλοί μαθηματικοί ισχυρίζονται ότι μπορούν να δουν τον χρυσό αριθμό στην Μεγάλη Πυραμίδα του Χέοπα. Αν διαιρέσουμε την απόσταση από την βάση μιας πλευράς της πυραμίδας μέχρι την κορυφή της με το ύψος της πυραμίδας, το αποτέλεσμα θα είναι 1,6.


Ο Λεονάρντο της Πίζας, που έγινε γνωστός με το όνομα Φιμπονάτσι, προσπάθησε να υπολογίσει την ταχύτητα αναπαραγωγής των κουνελιών στη Γη σε ιδικές συνθήκες. Έτσι έφτασε μετά την ερευνά του σε μια ακολουθία αριθμών που είναι το 1,1,2,3,5. στην ποριά ξεκαθάρισε αυτή η ακολουθία η οποία κρύβει μέσα της ένα μοτίβο – 1,1,2,3,5,8,13,21,34,55,89,144,233… Για να φτιάξουμε αυτή την ακολουθία αρκεί να προσθέσουμε τους δυο πλοηγούμενους αριθμούς για αν έχουμε το αμέσως επόμενο. Τι σχέση έχει αυτή η ακολουθία με τον χρυσό αριθμό? Όσο προχωράτε την ακολουθία των αριθμών του Φιμπονάτσι, το πηλίκο θα προσεγγίζει ολοένα και περισσότερο τον χρυσό αριθμό., Αυτό σημαίνει ότι η ακολουθία που δημιουργείται από τη διαίρεση κάθε αριθμού Φιμπονάτσι με τον αμέσως προηγούμενο του έχει ως όριο το χρυσό αριθμό.


Αυτό τον αριθμό εύκολα μπορούμε να τον διακρίνουμε στο όστρακο του ναυτίλου. Ο παράγοντας που καθορίζει την ανάπτυξη του είναι ο χρυσός αριθμός. Ένα παρόμοιο μοντέλο είναι στην σπείρα, για να την δημιουργήσετε αρκεί να σχεδιάσετε το ένα τέταρτο της περιφέρεια της σε καθένα από τα διαδοχικά τετράγωνα. Οι πλευρές των τετραγώνων αναπτύσσονται σύμφωνα με έναν παράγοντα που προέρχεται από τον χρυσό αριθμό φ.


Μαριλένα Σιαμμά – Εκπαιδεύτρια Γιόγκα και Ταντρα απο το περιοδικό PURPLE στήλη ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ 2008




You cannot copy content of this page