Prāṇa & Brain

Την ενεργεια μας τη δίνει πρώτα η αναπνοή. Η αναπνοή είναι η βασικότερη ζωτική λειτουργία του σώματός μας η οποία μας κρατά εν ζωή. Η αναπνοή είναι αυτή που φέρει μέσω του αέρα τη ζωτική ενεργεια, στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλος με τη σειρά του κάνει χρήσιν αυτής της ενέργειας για τις διαφορές λειτουργίες του. Η που μεταφέρεται γίνε ηλεκτρική. Ο εγκέφαλος παράγει και κάνει χρήση για τις λειτουργίες του ηλεκτρική.
Ο εγκέφαλος χωρίζεται σε 3 μέρη, το πρώτο μέρος του εγκεφάλου είναι αυτό που συνδέεται με την επιβίωση τα ένστικτα και την επιβίωση το δεύτερο μέρος του εγκεφάλου είναι αυτό που συνδέεται με τη λογική και το συναίσθημα είναι το μέρος του εγκεφάλου που έχουν σχεδόν όλα τα θηλαστικά, και τέλος έχουμε το εμπρός μέρος του εγκεφάλου το τρίτο μέρος του εγκεφάλου το οποίον αναπτύχθηκε πολύ πιο πρόσφατα από ότι τα προηγούμενα 2 και είναι το ανθρώπινο μέρος του εγκεφάλου η συνείδηση.
Μόνο όταν έχουμε αρκετή ηλεκτρική ενεργεια και ψυχικη θέληση μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αρμονικά και τα 3 μέρη του εγκεφάλου μας. Το τρίτο μέρος το ανθρώπινο μέρος του εγκεφάλου αυτό που συνδέεται με τη συνείδηση είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη ψυχή μας.
Συμπέρασμα για να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε σωστά και καλά τα 3 μέρη του εγκεφάλου χρειαζόμαστε ενεργεια μέσω της αναπνοής. Για αυτόν το λόγο η πραναγιάμα και όλες οι πρακτικές της είναι αυτές που θα φορτίσουν τον εγκέφαλό μας. Θέλουμε συνεχή φόρτιση για να εξελιχθούμε. Όσο παραμένουμε μόνο στις ανάγκες της επιβίωσης μας τον ένστικτο μας τότε ηλεκτρική δεν μεταφέρεται στα άλλα 2 μέρη του εγκεφάλου. Όσο παραμένουμε στο δεύτερο μέρος του εγκεφάλου τότε παραμένουμε παγιδευμένοι ανάμεσα στα συναισθήματα και τη λογική. Όταν ξεπεράσουμε αυτό το μέρος αρχίζοντας την αναζήτηση της ψυχής αρχίζοντας εσωτερική αναζήτηση, αφυπνίζοντας υπαρξιακά ερωτήματα τότε αρχίζουμε να μπαίνουμε στο τριτο μερος του εγκεφαλου το ανθρώπινο της συνείδησης.
Όμως όλοι έχουμε αναλαμπές υπαρξιακών ερωτημάτων, αφύπνισης, ωστόσο όσων παραμένουν ως αναλαμπές δεν μας αποκαλύπτεται η ψυχή.
Reptilian Brain
Ακριβώς πάνω από το σημείο όπου ο νωτιαίος σας μυελός συνδέεται με τον εγκέφαλο βρίσκεται το πιο πρωτόγονο μέρος, γνωστό ως ρεπτιλιανός εγκέφαλος. Μαζί με τον υποθάλαμο που βρίσκεται ακριβώς πάνω από αυτόν, αυτό το μέρος του εγκέφαλου είναι υπεύθυνος για βασικές λειτουργίες του σώματός σας, όπως η αναπνοή, ο καρδιακός παλμός, ο ύπνος και η απέκκριση. Αυτός ο εγκέφαλος ρυθμίζει επίσης τις ανοσολογικές και ορμονικές λειτουργίες σας (πολλά θα αναφερθούν σε αυτό στα επόμενα κεφάλαια), λειτουργώντας ως διακόπτης μεταξύ των συναισθημάτων σας και του σώματός σας.
Mammalian Brain
Ακριβώς πάνω από τον ρεπτιλιανό εγκέφαλο βρίσκεται το λιμβικό σύστημα σας, γνωστό και ως θηλαστικός εγκέφαλος. Γνωστό ως το κέντρο των συναισθημάτων, το λιμβικό σύστημα έχει αναπτυχθεί ως απάντηση στην εμπειρία. Ονομάζεται θηλαστικός γιατί τα ερπετά δεν έχουν αυτήν την ικανότητα στον ίδιο βαθμό με τα θηλαστικά. Πάρτε για παράδειγμα μια σαύρα. Η ζωή της καθορίζεται από την οδήγηση να παραμένει ασφαλής από τους θηρευτές, να διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματός της (καθώς είναι ψυχρόαιμη) και να αναπαράγεται. Ο εγκέφαλός της δεν έχει μεγάλη ικανότητα να μαθαίνει από την εμπειρία· λειτουργεί βάσει ενστίκτου. Δεν έχει την ικανότητα να αλλάξει τη συμπεριφορά της βάσει της προηγούμενης εμπειρίας της στον ίδιο βαθμό όπως τα θηλαστικά.
Human Brain
Η ανώτερη στρώση του εγκεφάλου σας είναι ο νεοφλοιός, γνωστός και ως ανθρώπινος εγκέφαλος, ο οποίος είναι πολύ πιο ανεπτυγμένος από αυτόν άλλων θηλαστικών. Ο νεοφλοιός σας είναι αυτός που σας κάνει ανθρώπους, σας επιτρέπει να ονειρεύεστε μεγάλα, να λύνετε μαθηματικά προβλήματα, να προβλέπετε τι μπορεί να συμβεί αύριο, να οργανώνετε τα οικονομικά σας, να χρησιμοποιείτε λέξεις για να μεταφέρετε αυτό που σκέφτεστε, να σχεδιάζετε το μέλλον και να ελέγχετε τις πράξεις σας. Η επιφάνεια του νεοφλοιού αποτελείται από βαθιές αυλακώσεις και πτυχές και χωρίζεται στον αριστερό και δεξιό εγκέφαλο, οι οποίοι συνδέονται με μια παχιά δέσμη νευρικών ινών γνωστή ως το μεσολοβίδιο σώμα. Κάθε ημίσεια του εγκεφάλου σας ελέγχει τις κινήσεις της αντίθετης πλευράς του σώματός σας. Σε γενικές γραμμές, ο αριστερός σας εγκέφαλος είναι πιο ικανός στη λογική, τη γλώσσα και τη σκέψη, ενώ ο δεξιός διευκολύνει τη μουσική, την έκφραση συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα. Ωστόσο, και τα δύο ημίσεια του εγκεφάλου σας δουλεύουν μαζί και με το λιμβικό σύστημα για να επεξεργάζονται τις πληροφορίες που έρχονται από τον κόσμο γύρω σας και πώς ανταποκρίνεστε σε αυτές.
Ο νεοφλοιός προστέθηκε στον θηλαστικό εγκέφαλο για να αναγνωρίζει μοτίβα μεταξύ του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος. Είναι το μέρος που όχι μόνο επιτρέπει την εκμάθηση από τις παρελθούσες εμπειρίες αλλά και τη φαντασία για το πώς αυτές μπορεί να επηρεάσουν το μέλλον. Εδώ μαθαίνετε να προβλέπετε την ευχαρίστηση με το παγωτό ή την απογοήτευση με ορισμένους “τύπους” ανθρώπων. Αυτή η εξαιρετική ικανότητα να βρίσκετε νόημα στην εμπειρία συνδέοντας το παρελθόν και προβλέποντας το μέλλον είναι υπεύθυνη για την ώθηση της εξέλιξης της τεχνολογίας, της ιατρικής, των διαστημικών ταξιδιών και των παγκόσμιων γεγονότων.
