Marilena Shyama Shakti

July 13, 2022 in Science

ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΤΣΑΙ

Τα βότανα χρησιμοποιούνταν από τα πανάρχαια χρόνια σαν βοήθεια για την καλή σωματική και ψυχική υγειά. Σε πολλούς παλιούς πολιτισμούς και χώρες όπως της μέσης ανατολής, της Αιγύπτου, τις Αραβικές χώρες, την Ελλάδα, τη Ρώμη, την Ινδία και άλλες χρησιμοποιούσαν τα βότανα σε καθημερινή βάση με πολλούς και διάφορους τρόπους. Τα βότανα χρησιμοποιούνταν ως αντισηπτικά, αρωματικά και για την συντήρηση φαγητών.

Ο αρχαίος Έλληνας Ιπποκράτης που έγινε σύμβολο της ελληνικής και της παγκόσμιας ιατρικής χρησιμοποιούσε τα βότανα. Η θεωρία του της διανοητικής ισορρόπησης αντανακλά τις ολιστικές μεθόδους θεραπείας της σημερινής εποχής, στα γραπτά του αναγράφετε μεγάλος αριθμός από φαρμακευτικά φυτά στα οποία περιλαμβάνονται και ορισμένα που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για τις ναρκωτικές τους ιδιότητες.

Μια από τις αρχαιότερες σχολές του κόσμου και της Ινδίας που ασχολήθηκε με την υγειά και την σωστή διατροφή είναι η Αyurveda. Μια πανάρχαια σχολή η οποία έχει σαν βάση της τα βότανα, για την θεραπεία πολλών νόσων του ανθρώπινου οργανισμού, για την θεραπεία ψυχοσωματικών νόσων όπως και για την διευκόλυνση της πνευματικής ανάπτυξης του ανθρώπου. Η τέχνη και επιστήμη της Αyurveda χρησιμοποιείτε μέχρι σήμερα και έγινε και στοιχείο για την ανάπτυξη πολλών εναλλακτικών σύγχρονων θεραπειών.

Τα βότανα είναι ότι καλύτερο μας έχει προσφέρει η φύση για να μας θεραπεύσει όσο πιο σωστά και με τις λιγότερες αρνητικές παρενέργειες σε αντίθεση με την νέα φαρμακευτική αγωγή. Τα βότανα θεραπεύουν σωματικά αλλά προσφέρουν στην συναισθηματική και την πνευματική μας ισορροπία. Κάθε βότανο διαθέτει τις δικές του ιδιαίτερες θεραπευτικές ιδιότητες και έτσι η χρήση πρέπει να γίνετε σωστά αλλά και με προσοχή.

Στην Κύπρο βρέθηκαν αρκετά βότανα τα οποία σήμερα καλλιεργούνται για τη χρήση τους ως μπαχαρικά αλλά και πολλά κυρίως για τις φαρμακευτικές τους ιδιότητες.

ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΒΟΤΑΝΑ
– Λεβάντα – κατά της ανησυχίας, πονοκέφαλων, ναυτία, ζαλάδες, δυσοσμία του στόματος, βοήθα στη μείωση της πίεσης του ακάματος, ισορροπιστής της κατάθλιψης.
– Δεντρολίβανο – εξαιρετικό σαν στιγμιαίο τονωτικό, βοήθα στα κρυολογήματα, υπεραιμία, πονοκέφαλους, δίνει θάρρος σε άτομα νευρικά που παθαίνουν τρακ, βοήθα στη μνήμη, αντισηπτικό, εμποδίζει την τριχόπτωση.
– Τριανταφυλλιά η δαμασκηνή – μαλακώνει και ηρεμεί αναπνέοντας το άρωμα της, βοήθα στον ερεθισμό του λαιμού και βήχα, κάνει καλό στην κυκλοφορία του αίματος, ευγενικό για το συκώτι και το στομάχι, ιδανικό για τον καθαρισμό προσώπου.
– Ρίγανη – βοήθα στην ανακούφιση του βήχα, τους νευρικούς πονοκέφαλους, την εξουθένωση, τη διάρροια και τους πόνους της περιόδου.
– Γλυκεία μαντζουράνα – βοήθα στην χαμηλή πίεση του αίματος, την χώνεψη και στις γάστρο-εντερικές διαταραχές, ανακουφίζει τους ρευματισμούς.
– Δυόσμο – από τα πιο αναζωογονητικά και ενισχυτικά, αποτρέπει το κρυολόγημα και το συνάχι, βοήθα στην αναπνοή, δίνει μεγάλη αρμονία στο κορμί και την ψυχική ισορροπία, βοήθα στις διάφορες παθήσεις του στομαχιού.
– Φασκομηλιά άλλως σπατζιά – για καθαρισμό δοντιών, δυναμώνει την καρδιά, το μυαλό και θέτει σε εγρήγορση τις αισθήσεις, ανακουφίζει τους ρευματισμούς, μειώνει την αφίδρωση.
– Ύσσωπος – καθαρίστηκες, αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες, ανακουφίζει τα κρυολογήματα, και τις ενοχλήσεις στο στήθος, βοήθα το ανοσοποιητικό σύστημα ενάντιων των μολύνσεων, μειώνει τα πρηξίματα και τις μελανιές.
– Δίκταμο – υπάρχει μόνο στο νησί μας, τονωτικό και ωφέλιμο για το στομάχι, το συκώτι και το σύγκαμα.
– Μελίσσα η φαρμακευτική – βοήθα στην σωματική και ψυχική ηρεμία, βοήθα στην καλή πέψη, είναι καλό για παιδία και για άτομα με προβλήματα στομαχιού.
– Χαμομήλι – κατάλληλο για παιδία με προβλήματα στην πέψη και το στομάχι τους, κατά των μολύνσεων, αντισηπτικό εσωτερικά και εξωτερικά, για τους πόνους της περιόδου, κρυολόγημα, ρευματισμούς, μολύνσεις νεύρων, βοήθα στην τόνωση και ενδυνάμωση του νευρικού συστήματος, καλό για ατμούς σε δωμάτια παιδιών ή ατόμων με αναπνευστικά προβλήματα, για μολύνσεις και αρρώστιες ματιών και δέρματος.
– Άλλα βότανα είναι – Κανέλλα, Γλυκάνισο, Γαρύφαλλα, Κάρδαμων, Ανθόσπαρτος, Θυμάρι, Ιβίσκος, Φύλλα Αλεξάνδρειας, Χρυσάνθεμα, Μάραθο, Χρυσάνθεμα, Ζαμπούκος, Σιδερίτης – Βασιλικός.

Μαριλένα Σιαμμά – Εκπαιδεύτρια Γιόγκα και Τάντρα απο το περιοδικό PURPLE στήλη ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ 2008




You cannot copy content of this page