Marilena Shyama Shakti

September 15, 2005 in Meditation, Yoga

ΓΙΟΓΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙ

Post placeholder image

Οι γιόγκι ανακάλυψαν ότι η γιόγκα τους έχει δώσει ενέργεια και τους απελευθέρωσε από την φυσική ένταση, τους βοήθησε να συγκεντρωθούν και να νιώσουν ευχάριστα συνδυάζοντας σωματικές ασκήσεις συγχρονισμένες με την αναπνοή τους. Τα παιδία είναι εν φύσεως τους γιόγκι. Όταν παρακολουθούμε τα παιδία την ώρα που παίζουν είναι σαν να βλέπει κανείς τους πρώτους γιόγκι που άρχισαν να αναπτύσσουν τη γιόγκα. Τα παιδία αυθόρμητα παίρνουν στάσεις του σκυλού, κόμπρας, κεριού και επίσης από μόνα τους χαλαρώνουν. Τα παιδία δεν έχουν αποσυνδεθεί από τη φύση και τον εαυτό τους και ένας από τους στόχους της γιόγκα είναι να βοηθήσει τα παιδία να παραμείνουν σε αυτή την αγνή κατάσταση. Υπάρχει ένα ρητό το οποίο λέει ότι τα παιδία πρέπει να διδαχτούν δυο πράγματα, το ότι έχουν ρίζες και φτερά. Η γιόγκα δημιουργεί υπέροχο δεκτικό και ασφαλές περιβάλλον στο οποίο τα παιδία νιώθουν άνετα για να ριζώσουν στη γη τον εαυτό τους και τη ζωή τους. Με τη βοήθεια της κινήσεις και της αναπνοής τα παιδία νιώθουν προσγειωμένα και έτσι αποκτούν αυτογνωσία, αυτοπεποίθηση και ενδυνάμωση. Με τον τρόπο αυτό τα φτερά τους αρχίζουν να μεγαλώνουν. Καθώς τα παιδία αρχίζουν να ανακαλύπτουν ότι μπορούν να έχουν ρίζες και μπορούν να επεκταθούν ταυτόχρονο αντιλαμβάνονται, ανακαλύπτουν και πετυχαίνουν την δική τους ισορροπία.

Η γιόγκα αναπτύσσει εξολοκλήρου το σώμα και το πνεύμα. Βοήθα τα παιδία να αναπτύξουν δυνατά, ευέλικτα και υγιείς σώματα, αυξάνει την συγκέντρωση, την εστίαση και την προσοχή, τα βοήθα να αναπτύξουν αυτοεκτίμηση, αυτοπεποίθηση, καλλιεργούν μια ήρεμη χαλαρωτική κατάσταση στο σώμα και το μυαλό, βοήθα στο να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, αναπτύσσουν προσωπικές δυνάμεις για έλεγχο του άγχους, αντιλαμβάνονται την ανατομία και την υγειά, αναπτύσσουν περιβαλλοντική συνείδηση και φροντίδα για τη γη, καλλιεργούν γλωσσική ανάπτυξη και κοινωνική αλληλεπίδραση και εξερευνούν την αυτό-αντανάκλαση.

Η γιόγκα μπορεί να μπει σε πρακτική εφαρμογή από όλα τα παιδία σε οποιοδήποτε επίπεδο και οποτεδήποτε. Είναι μια δια βίου περιπέτεια η οποία προδίδει στα παιδία κίνηση, κινητικότητα και τους διδάσκει πως να χαίρονται και να είναι ήρεμοι. Είναι το ιδεώδης μείγμα της συνειδητής χαλάρωσης και επικεντρωμένης ενεργειακής κίνησης. Αρκετά παιδία βρίσκουν τη γιόγκα εντυπωσιακή και ένα ευχάριστο τρόπο να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον εσωτερικό τους κόσμο. Οι παραδοσιακοί τρόποι που χρησιμοποιούνται στα μαθήματα είναι εναρμονισμένοι με τις δυνατότητες και ιδιότητες του παιδικού κορμιού και ψυχικού κόσμου. Δεν είναι επικίνδυνοι μέθοδοι αλλά αντίθετα εύκολοι και προσιτοί για κάθε παιδί. Τα μαθήματα περιλαμβάνουν παραδοσιακούς τρόπους και συστήματα γιόγκα όπως (Χάθα-γιόγκα, κάρμα-γιόγκα, χαλάρωση και γιόγκα-νίτρα) μέθοδοι αυτογνωσίας, αυτό-θεραπείας και μέθοδοι για αρμονική ψυχολογική ανάπτυξη.

Ο στόχος της γιόγκα για παιδία είναι να βιώνουν αρμονικά με τον εαυτό τους και όλη την ζωή αλλά και να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Μετά από την πρακτική εκμάθηση της ηρεμίας και του ήσυχου μυαλού, απελευθερώνετε η φυσική ένταση και ανοίγετε η καρδιά τους στην ευγνωμοσύνη και αγάπη για όλη τη ζωή. Όλα τα εσωτερικά εμπόδια εξαφανίζονται και τα παιδία απολαμβάνουν στο φως της αληθινής τους φύσης την αγνή γαλήνη.

Εκπεδευτρία γιόγκα και Τάντρα γιόγκα Μαριλένα Σιαμμά 2005




You cannot copy content of this page