Marilena Shyama Shakti

January 16, 2008 in Yoga

ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ, ΕΝΑ ΦΥΣΙΚΟ ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΟ

Βούδας: ‘το να ζεις σε ένα θνητό σώμα, είναι σαν να ζεις μέσα σε ένα σπίτι που καίγεται’. το σώμα μας είναι ο οίκος της ψυχής μας, εάν αυτό δεν διατηρείτε σε καλή κατάσταση, τότε πέφτει και μας ‘καταπλακώνει’, παίρνοντας κάτω από τα συντρίμμια του πρώτα την ψυχική μας ισορροπία.

Μάστιγα του αιώνα μας εν ονόματι κατάθλιψη. Με άλλα λόγια η δυσφημική διαταραχή και η περιστασιακή κατάθλιψη μαστίζουν σύμφωνα με έρευνες στην Κύπρο 1 στους 5 ανθρώπους. Στη δύση σήμερα περισσότεροι από τους μίσους ανθρώπους ηλικίας από 18 – 54 ετών έχουν παρουσιάσει κάποια στιγμή σοβαρής μορφής ψυχική διαταραχή. Μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες πλουτίζουν από την δυστυχία των ανθρώπων οι οποίοι μην ξέροντας έχουν ως μόνη λύση την επαναφορά τους στους φυσιολογικούς ρυθμούς και διαθέσεις με τη βοήθεια χημικών προϊόντων. Σκεφτήκατε ποτέ πως αντιμετωπίζονταν στην αρχαιότητα αυτές οι διαταραχές? Με τους πιο απλούς τρόπους και μεθόδους οι οποίοι ανακαλύφθηκαν από συστήματα με επίκεντρο της έρευνας τους τον άνθρωπο.

εγκεφαλικών και άλλων ορμονών που ευθύνονται για την καλή διάθεση, χωρίς αντενδείξεις και παρενέργειες. Σε αυτό το σύστημα υπάρχουν αμέτρητες ασκήσεις. Τεχνικές και μέθοδοι, προσιτοί στον κάθε άνθρωπο, εύκολες και απλές, οι οποίες όταν εξασκούνται σωστά, με τη βοήθεια συνειδητού εκπαιδευτή μπορούν να ισορροπήσουν ανθρώπους που πάσχουν από μελαγχολία. Ο τρόπος που γίνετε είναι μέσω της σωματικής εξάσκησης, η οποία βοηθά στην κινητικότητα όλων των μυών και εσωτερικών οργάνων η οποία όταν πετύχει βοηθά σταδιακά στην αρμονική έκκριση ορμονών στον εγκέφαλο.


Είναι σημαντικό κάθε άνθρωπος να αφιερώνει χρόνο για το σώμα του γιατί αυτό είναι ο οίκος της ψυχής του και όταν αυτό δεν διατηρείτε σε καλή κατάσταση, τότε πέφτει και μας ‘καταπλακώνει’, παίρνοντας κάτω από τα συντρίμμια του πρώτα την ψυχική μας ισορροπία. Η χρόνια κόπωση και η αδράνεια συνοδεύουν τις περισσότερες περιπτώσεις την κατάθλιψη.


Συστήνετε η άσκηση του σώματος με συγκεκριμένες ασκήσεις ασάνας, έτσι ώστε να αποβάλλετε το άγχος και η εμποδισμένη ενέργεια έξω και να μεταλλάσετε σε καλή ενέργεια και χαλάρωση. Επίσης οι αναπνευστικές τεχνικές – βοηθούν στην πλήρη και καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου, κάτι που δεν γίνεται με την απλή αναπνοή – που πολλές φορές είναι και λανθασμένη. Επίσης τεχνικές συγκέντρωσης και οραματισμού και διαλογισμού – βοηθούν τον εγκέφαλο να λειτουργήσει πιο σωστά, αλλάζοντας τα κύματα συντονισμού του, φτάνοντας έτσι τον πάσχοντας σε βαθιές καταστάσεις ηρεμίας και συνειδητοποίησης. Με αυτό τον απλό τρόπο γιόγκα, αλλάζει η ροή του αίματος και της λέμφου, οξυγονώνετε ο εγκέφαλος και διεγείρονται έτσι όλο το σώμα και το ενδοκρινολογικό σύστημα. Έτσι επιτρέπετε στον εγκέφαλο η παραγωγή ενδορφίνων – σεροτονίνης, ντοπαμίνης που είναι οι ορμόνες της ‘καλής διάθεσης’ και της αισιοδοξίας.


Don’t worry, be happy!Ο Βούδας πριν 2.500 χρόνια μίλησε για την κατάθλιψη λέγοντας ότι πρόκειται για ‘τη δυστυχία της ανθρώπινης ύπαρξης’. Μην ξεχνάτε ότι μεγάλο μέρος των προβλημάτων οφείλετε στην ψυχολογική εμμονή του ανθρώπου (λόγω άγνοιας). Γι’ αυτό προσπαθήστε να είστε χαρούμενοι γιατί τίποτα δεν τρέχει ……. don’t worry, be happy!

Μαριλένα Σιαμμά – Εκπαιδεύτρια Γιόγκα και Τάντρα απο το περιοδικό PURPLE στηλή ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΚΟΣΜΟΙ 2008




You cannot copy content of this page